T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / KOZAN - Şehit Önder Ertaş Mesleki Eğitim Merkezi

Okulumuzun Tarihçesi

A-TARİHÇE
Okulumuz 1986 yılında halk eğitimi merkezi bünyesinde kozan kütüphane müdürlüğü binasında faaliyete geçmiştir.1990 yılında çıraklık eğitimi merkezi, halk eğitimi merkezi binasına taşınmıştır. Kasım 1999 yılında Özelleştirme idaresi ile yapılan protokolde zirai donatım kurumunun binası çıraklık eğitiminde kullanılmak üzere Merkezimize devredilmiş ve bağımsız olarak çıraklık eğitim merkezi, kendi binasına taşınmıştır. Okulumuzun “Kozan Çıraklık Eğitimi Merkezi” olan ismi 10/07/2001 tarih ve 24458 sayılı resmi gazetede yayınlanan 4702 Sayılı Kanunla “Mesleki Eğitim Merkezi” olarak değiştirilmiştir. Okulumuz 2017 yılında yapılan değişiklikle Hayat Boyu Genel Müdürlüğünden ayrılarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. 2017 yılında okulumuzun adı Şehit Polis Memuru ÖNDER ERTAŞ ‘ın adı verilerek ŞEHİT ÖNDER ERTAŞ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ olarak değiştirilmiştir. Okulumuzda halen eğitim-öğretim faaliyetine 153 meslek dalında devam etmektedir.

 

B-EĞiTiM-ÖĞRETiM
2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılında Modüler Eğitim Sistemine geçilmiş, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu doğrultusunda sonraki düzenlemelerde ve 2010 yılında yapılan 22.Mesleki Eğitim Kurulu Kararına göre Çıraklık Uygulaması Kapsamında Modüler yapıda değişiklikler yapılarak toplam 153 Meslek dalında Çıraklık ve Kalfalık Eğitimi verilebilmektedir.
Ayrıca; ustalara Usta Öğreticilik Kursları ve yetişkinlere meslek kursları düzenlenmektedir.

 

I-KALFALIK EĞİTİMİ
1-Kapsamda olan meslek dallarında işyeri ile sözleşme yapan her yaş gurubunda eğitim verilmektedir.
2-Her meslek dalında 12 kişi olması durumunda sınıf açılır ve kültür dersleri, meslek dersleri verilir.
3-Sınıf açılamayan dallarda öğrenciler eğitimlerini iş yerlerinde tamamlar. Sadece ortak kültür dersleri birleştirilmiş sınıflarda görürler.
4-Çırak öğrenciler eğitim-öğretimlerini haftada 1 gün okulda 5 gün işyerinde tamamlar.
5-Çırak öğrencilerin Sigortaları Kurumca karşılanır.
6-Çırak öğrenciler sözleşme yaptıkları iş yerinden ilgili kanun, yönetmelik vs. karşılığı asgari ücretin 1/3 den az olmamak kaydı ile ücret alırlar.
7-Eğitim-öğretim yılı sonunda eğitim süresini bitiren çıraklar kalfalık sınavlarına girerler. Başarılı olanlara Kalfalık Belgesi verilir.

 

II-USTALIK EĞİTİMİ
1-Kapsamda olan meslek dallarında kalfalık belgesi bulunan ve işyeri ile sözleşme yapan usta adaylarına eğitim verilmektedir.
2-Her meslek dalında 12 kişi olması durumunda sınıf açılır ve kültür dersleri, meslek dersleri verilir.
3-Sınıf açılamayan dallarda öğrenciler eğitimlerini iş yerlerinde tamamlar. Sadece ortak kültür dersleri birleştirilmiş sınıflardagörürler.
4-Bütün Meslek Dallarında eğitim süresi 2 yıldır (240 saat ders toplamı). Kursu tamamlayanlar bitirme sınavına girer ve başarılı olanlara Ustalık Belgesi verilir.


III-USTA ÖĞRETİCİLİK EĞİTİMİ
1-Kapsamda olan meslek dallarında ustalık belgesi bulunan ve işyeri ile sözleşme yapan usta adaylarına eğitim verilmektedir.
2-Her meslek dalında 12 kişi olması durumunda sınıf açılır ve 40 saat pedagojik kültür dersleri, meslek dersleri verilir. Kurs sonunda başarılı olanlara Usta Öğreticilik Belgesi verilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.07.2024 - Güncelleme: 08.01.2025 09:09 - Görüntülenme: 74
  Beğen | 0  kişi beğendi